Päivi Räsäsen blogi

Euroopan parlamentti järjestäytyy

30.06.2009 17:14

Euroopan parlamentin järjestäytyminen käy kuumana näinä päivinä. Oman europarlamentaarikkomme Sari Essayahin sijoittautuminen ratkeaa lähitunteina. Uskon, että huomenna aamupäivällä voimme julkaista viimeistään hänen europarlamenttiryhmänsä. Olen kutsunut tänään klo 18 puoluehallituksemme puhelinkokoukseen, jossa käsittelemme asiaa.

Ensisijainen tavoitteemme on EPP:n jäsenyys, sillä olemme tuon eurooppalaisen puolueen tarkkailijajäsenpuolue tällä hetkellä. Viime viikon tiistain kokouksessa EPP-ryhmä kokoomuksen vaatimuksesta kuitenkin jätti Sarin jäsenyyden osalta asian pöydälle. EPP-ryhmästä on irtautunut osa jäsenpuolueita (mm. brittikonservatiivit, puolalaiset ja tsekit) muodostaakseen oman keskustaoikeistolaisen EU:n liittovaltiokehitykseen ja syvenevään integraatioon kriittisemmin suhtautuvan ryhmän ECR:n (European Conservatives and Reformists).

Tällä viikolla neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä. Tiedotamme ryhmästä siinä vaiheessa, kun asia varmistuu.

Marjo Anttoora haluaa Kevan valtuuskunnan koolle

27.06.2009 17:48

Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) valtuuskunnan jäsenemme Marjo Anttoora jätti eilen pyynnön aikaistaa valtuuskunnan kokous elokuun alkuun. Julkinen keskustelu, jota on käyty Kevan
kaupoista Nova Groupin kanssa ja Kevan mahdollisista kytköksistä vaalirahoituksen järjestämiseen edellyttää valtuuskunnan pikaista käsittelyä. Kevan virkamiesjohto sekä useat hallituksen jäsenet ovat julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan kytköksissä Nova Groupin kautta kiertäneeseen vaalirahoitukseen. Kevan hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) tunnusti saaneensa Kehittyvien Maakuntien Suomen rahaa Kevan toimitusjohtajan Markku Kauppisen (kesk) ehdotuksesta. Myös kaksi muuta Kevan hallituksen eduskuntavaalien aikaista jäsentä on saanut KMS-rahaa. Kevan toiminnan laillisuutta on ryhdytty tutkimaan, mutta pelkkä toiminnan laillisuuden tutkinta ei riitä. On myös selvitettävä, onko Kevassa toimittu sillä tavoin, että luottamus julkisen sektorin eläkejärjestelyistä vastaavaan ja poliittisesti johdettuun instituutioon säilyy.

Kevan valtuuskunnan tehtävä on valvoa Kevan hallitusta ja nimittää toimitusjohtaja. Siksi on välttämätöntä, että juuri Kevan valtuuskunta ottaa kantaa tilanteeseen. Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Marjo Anttoora on oikealla asialla.

Puoluekokous valintojen edessä

23.06.2009 17:11

Euroopan Parlamentin vaalien jälkeen puolueessamme kääntyy uusi lehti. Vaikutusmahdollisuustemme laajenivat merkittävästi oman europarlamentaarikon kautta. Puoluejohdossa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Puoluesihteerin virka on asetettu haettavaksi. Elokuun puoluekokouksessa niin puolueen puheenjohtajan kuin varapuheenjohtajien paikat ovat avoimia. Puoluekokouksella on vaativa tehtävä valita sopivat ihmiset tehtäviinsä. Nyt on aika ilmoittautua ehdokkaaksi tehtäviin. Omalla kohdallani ilmoitan päätöksestäni mahdollisen ehdokkuuden suhteen tämän viikon torstaina ilmestyvässä Kd-lehdessä.

Miksi vaalitukea pitää saada salata?

22.06.2009 00:38

Keskusta taipui vaalikohun myrkynsilmässä julkistamaan kaikki puolueen saamat yli 5000 euron vaalituet. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät sen sijaan taivu julkistamiseen.

En ymmärrä venkoilua, jota suuret puolueet harrastavat vaalituen salaamisessa. Kokoomuksen ja demarien taholta vedotaan siihen, että nykyinen laki ei edellytä vaalituen avoimuutta. Vaikka laki ei velvoittaisikaan, päätöksenteon avoimuus ja moraalisuus velvoittavat avoimuuteen. Avoimuus puolueen rahalähteistä pitäisi olla moraalinen itsestäänselvyys ilman erityistä lain vaatimusta.
Puolueet saavat verovaroin rahoitettua yhteiskunnan tukea ja niiden tehtävä on edistää demokratiaa. Kaikkien yhdistysten joukossa juuri puolueiden tulisi olla erityisen avoimia tiliensä suhteen – niin tulojen kuin menojen. Kristillisdemokraatit ovat kertoneet avoimesti rahoituksensa, myös saamansa vaalituet. En ymmärrä, mitä salattavaa niissä olisi.

Vaalirahoittajien pimittämistä perustellaan usein vaalituen antajan oikeudella salata tukensa. Mielestäni tämä perustelu on kestämätön. Eikö innokas tukija nimenomaan halua suositella tukemaansa puoluetta tai ehdokasta? Vaalituessa ei ole mitään väärää – miksi ihmeessä sitä pitää siis salata? Pimeä vaalituki herättää epäilyt epäasiallisista kytköksistä päätöksentekoon. Malliesimerkiksi käy Kuntien eläkevakuutuksen kaupanteko Nova Groupin kanssa, joka puolestaan rahoitti yhdistyksiä, joiden kautta virtasi huomattavaa vaalitukea keskustalaisille ja kokoomuslaisille ehdokkailla, myös Kuntien eläkevakuutuksen hallituksessa istuville.

Rahan himo

18.06.2009 06:57

Nuoren naisen sieppaus ja rahan kiristäminen tämän omaisilta on ollut viime päivien hätkähdyttävä rikosuutinen. Poliisin toiminta vaikuttaa mallikkaalta. Uhri on onneksi pelastettu ja rahatkin saatu takaisin omistajalleen. Poliisin mukaan motiivi näyttäisi pelkistyvän rahan himoon. Tällaisessa rikollisuudessa 10 vuoden maksimirangaistus tuntuu lievältä. Lisäksi käytännössä ensikertalainen istuu tuomiostaan vain puolet. Laskelmoiva rikollisjoukko saattaisi hyvin ottaa riskin muutamien vuosien vankeusrangaistuksesta, jos lunnasrahat saadaan siirrettyä poliisin ulottumattomiin. Miljoonankin euron lunnasosuus jaettuna kymmenelle vankeusvuodelle vastaisi 100 000 euron vuositienestiä puhtaana käteen. Kovien rangaistusten Yhdysvalloissa uutisoitiin hiljattain sieppaajalle langetetusta 55 vuoden vankeusrangaistuksesta. Näin laskelmoivassa ja suunnitelmallisessa rikollisuudessa rangaistuksen uhka tulisi olla riittävä, jota sisäisen moraalin puutetta potevalle rahanhimoiselle henkilölle ei syntyisi taloudellista kannustetta rikokseen. Mieleen nousee tunnettu viisaus, jonka mukaan rahan himo on kaiken pahan juuri. Sitä haluavat ovat lävistäneet itsensä monella tuskalla.

Keskustajohdon ahdinko

17.06.2009 06:40

Eilen iltauutisissa Keskustan kansanedustajat poikkeuksellisen suorasanaisesti ilmaisivat epäluottamuksensa puoluesihteeri Jarmo Korhosta kohtaan. Silmiinpistävää oli se, että julkiset, kuin yhteisesti sovitut Korhosen moitteet ajoittuivat välittömästi sen jälkeen, kun hän oli paljastanut; että Vanhanen vastoin aiempia puheitaan oli varsin tietoinen kohutun Nova Groupin vaalirahasta jo tammikuussa 2007. Kumpi on siis varsinainen epäluottamuksen syy – vaalirahoituksen pimittäminen vai Vanhasen paljastaminen? Uhrataanko nyt Korhonen Vanhasen pelastamiseksi?

Ihmettelen sitäkin, että tässä tilanteessa demareilla ja kokoomuksella on edelleen varaa pimittää puolueen saamat vaalituet. Miksi ei viimeistään nyt reilusti kerrota rahoittajat ja summat?

Edustajat pakenivat vastuutaan

16.06.2009 16:04

Tänään äänestettiin nykyisen Lääkelaitoksen toimintojen kohtalosta. Vastalauseeseen muotoilemassani ponnessa ehdotettiin, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen toiminnot toteutetaan muodostamalla Kuopioon lääkehuollon kehittämis- tutkimus- ja koordinointitehtävistä vastaava yksikkö toiminnallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikön yhteyteen sekä jättämällä Helsinkiin yksikkö, jonka vastuulle kuuluvat lääkealan lupa- ja valvontatehtävät. Tätä ratkaisua monet asiantuntijat puolsivat, sillä se turvaisi parhaiten lääketurvallisuuden, mutta hallitus jyräsi sen ryhmäkurilla kumoon. Juuri ennen äänestystä salista kävelivät ulos pääkaupunkiseudun kokoomuslaiset kansanedustajat Sirpa Asko-Seljavaara, Sanna Lauslahti ja Raija Vahasalo. He kaikki ovat puhuneet järkiratkaisun puolesta, mutta äänestäjien näkökulmasta ei ole ryhdikästä paeta käytävälle äänestyshetkelle.  

Eilen matkustin aamuksi töihin ja illaksi kaupunginvaltuuston kokoukseen linja-autolla junaseisauksen vuoksi. Liikenne sujui hämmästyttävän hyvin, ruuhkaa ei ollut nimeksikään. Junalakon perustelut jäivät hämäriksi. Hallituksen omistajapolitiikassa on kyllä paljon moitittavaa, mutta järeää lakkoasetta käytettäessä vaatimusten yksilöinti tuntuisi perustellulta. Nyt työnantajalle ei esitetty mitään vaatimuksia, joiden täyttämisellä olisi voitu toimintapäivä estää. Vaikka liikenne ei ruuhkautunut, taloudellisia menetyksiä varmasti aiheutui. Päästötkin lisääntyivät, kun liikenteen painopiste siirtyi raiteista kumipyörille.

Menestyvä Suomi

12.06.2009 11:57

Keskustan vaalirahoitussotkut repesivät jälleen julkisuuteen. On käsittämätöntä, että taannoisen vaalirahoitusskandaalin jälkeen edelleen löytyy satojen tuhansien eurojen tukia, joita on piiloteltu. Keskustan puoluetoimistossa perustettu Kehittyvien maakuntien Suomi hallitsi tuolloin keskustelua, Nyt on käynyt ilmi, että vaalitukea jakamaan oli perustettu toinenkin yhdistys, Menestyvä Suomi ry. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi keskustan yhteyspäällikkö Lasse Kontiola ja varapuheenjohtajana puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Yhdistyksen sihteeri oli keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro.  

Keskustan ehdokkaat saivat siis Menestyvä Suomi ry:ltä yhteensä yli 530 000 mainoseuroa. Näistä rahoista peräti 125 000 euroa on lähtöisin kiinteistöpalvelukonserni Nova Groupilta. Jos kaiken taannoisen myllytyksen jälkeen väitetään, että Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen ei tiennyt näistä rahoista mitään, kuka siihen voi uskoa? Eikö hän viimeistään vaalirahoitusskandaalin puhjetessa olisi kysäissyt Korhoselta, löytyykö vielä jotakin sellaista yritystukea, joka ei ole puoluejohdon tiedossa? Meneekö tällainen viesti läpi edes Keskustan uskollisimman kenttäväen keskuudessa?

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen eroon johtava prosessi tuntui sivusta seuraten ikävältä. Vasemmistopuolueiden ahdinko ei ole ainakaan tähän saakka johtajaa vaihtamalla helpottunut. Jossakin lehdessä pohdittiin sitä, oliko Martti liian kiltti puolueensa puheenjohtajaksi. Sitä en pysty arvioimaan. Joka tapauksessa hän on mukava kollega, käytökseltään aina herrasmies.  

Tehtävä EU:ssa sai lähtölaukauksen

08.06.2009 23:07

Odotukseni olivat korkealla europarlamenttien vaali-iltana, mutta tulos ylitti nekin. Vaaliliiton voitto oli selkeä ja tunnelma puolueemme vaalivalvojaisissa aivan huikea. Päällimmäinen tunne on syvä kiitollisuus sitoutuneelle kampanjaväelle, ehdokkaillemme, tukijoille ja ennen muuta Hänelle, jolle kunnia kuuluu kaikessa – niin voitoissa kuin tappioissa.

Hyvä lopputulos oli kolmen tekijän summa: onnistunut vaaliliitto, innostava kampanja ja loistava kärkiehdokkaamme. Suomi saa Sari Essayahista osaavan, tehokkaan ja sisukkaan edustajan Euroopan parlamenttiin. Paikka on puolueellemme tärkeä, saamme päätöksentekoon uuden, tiiviin kansainvälisen ulottuvuuden. Europarlamentin vaikutusvallan kasvaessa pystymme entistä paremmin vaikuttamaan lainsäädännön valmisteluun – samoja direktiivejä käsitellään sekä Suomen eduskunnassa että Euroopan parlamentissa. Pääsemme myös paremmin verkostoitumaan sen poliittisen eurooppalaisen rintaman kanssa, joka taistelee kristillisten arvojen puolesta.

Yhdeksän muuta ehdokastamme ansaitsevat puolueväen syvän kiitoksen. Jokainen ehdokas hoiti tehtävänsä kunnialla ja keräsi puolueelle kannatusta ja luottamusta.

Suomalainen vaalitulos oli myös voitto perinteisille kristillisille arvoille. Puoluekenttää on perinteisesti jaoteltu oikeiston ja vasemmiston erottelulla, mutta uudelle sukupolvelle tämä retoriikka käy yhä vieraammaksi. Vasemmistolaisuus ei näyttäydy houkuttelevana vaihtoehtona istuvaan hallitukseen tyytymättömille. Sen sijaan poliittisen kentän jakolinjaksi on noussut yhä vahvemmin suhde arvoliberalismiin. Tämä jakaa sisältä kaikkia suuria puolueita, vaikka niiden johtajat liputtavat liberaalien arvojen puolesta. Kristillisdemokraatit ja koko vaaliliittorintamamme sai tukea kansalaisilta, jotka ovat kyllästyneitä elämää kantavien arvojen rapauttamiseen.

Vaalituloksen odottelua

07.06.2009 16:43

Tänään Suomen seurakunnissa rukoiltiin esivallan – myös nyt käytävien vaalien puolesta. Niin tehtiin Riihimäen kirkossakin. Muuten olen viettänyt kotona rauhallista pyhäpäivää, monenlaista pientä askaretta on jäänyt menneeltä hulinaviikolta rästiin. Pian lähden liikkeelle ensin Ylen Isoon Pajaan ja sitten oman puolueen vaalivalvojaisiin. Tämä hetki vetää nöyräksi. Muutaman tunnin kuluttua näemme mihin kampanjamme on yltänyt. 

Vaalityö päätökseen

06.06.2009 22:49

Nyt on takana tiukka kampanjapäivä koleassa suvisäässä ja sauna lämpiämässä. Riihimäen Shopping-tapahtumassa moni kuiskasi korvaani antaneensa jo äänensä – ihan oikealle puolueelle. Iltapäivä kampanjoitiin Helsingissä ja illalla jaettiin vielä loput esitteet Riihimäellä. Vaalityöt on tältä erää tehty. Huomenna Suomi äänestää. Vielä on mahdollista kehottaa ystäviä ja tuttuja uurnille antamaan äänensä kristillisdemokraatille.

Uusia ääniä hankkimaan!

05.06.2009 23:55

Tänään Tampereen torilla oli hieno tunnelma. Ehdokkaamme Sari Essayah, Kermen Soitu ja Jorma Jussila olivat framilla ja Tampereen paikallisosaston tukijoukot innokkaina. Moni vastaantulija kertoi jo antaneensa äänensä ehdokkaillemme.

Eilinen yle:n julkaisema vaaligallup tarjosi vaaliliitollemme kahta paikkaa, mutta tilanne on äärimmäisen täpärä. Paikka voi olla hyvin pienestä kiinni. Jokainen ääni on nyt kallisarvoinen! En siis kehota pelkästään äänestämään ehdokkaitamme vaan myös hankkimaan uusia äänestäjiä. Ankarin kilpailijamme on nukkuvien puolue. Yli puolet suomalaisista ei ole aikeissa äänestää lainkaan. Nyt tarvitaan viime hetken kehotuksia tekstiviestein, puhelinsoitoin tai kasvokkain.

Tilaisuuksissa on herätelty kysymyksiä EU:n laajentumisesta. Hallitus - kokoomuksen ja keskustan johdolla - on selonteossaan sitoutunut EU:n laajentumiseen, Turkki mukaan lukien. Vasemmisto-oppositio yhtyy samaan vaatimukseen. Kristillisdemokraattien tavoitteisiin ei kuulu Turkin EU-jäsenyys. Turkin etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen asema on heikko. On myös avoimesti pohdittava, millaista arvoyhteisöä haluamme EU:ssa rakentaa. Turkin väkiluku ylittää vuonna 2020 suurimman EU-maan Saksan väestömäärän. Jos maa kuuluisi tuolloin EU:iin, suurin ja vaikutusvaltaisin EU-maa olisi arvopohjaltaan islamilainen.

Huonon laajentumispolitiikan tulokset näemme Helsingin kaduilla. Romanian romanivähemmistön heikot ihmisoikeudet ajavat heidät kerjäläisiksi ympäri Eurooppaa, mihin EU-kansalaisilla on nyt mahdollisuus vapaan liikkuvuuden puitteissa. Romanian ja Bulgarian kohdalla hätäiltiin – olisi tullut rauhassa ja tiukasti edellyttää kaikkien jäsenyysehtojen täyttymistä ennen niiden liittämistä EU:iin.

Siniristiliput liehuvat

04.06.2009 12:07

Vuodesta 1946 lähtien puolustusvoimien lippujuhlapäivää on juhlittu marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä. Päivä muistuttaa itsenäisyyden hinnasta ja isänmaan puolustamisen merkityksestä.  Maanpuolustus on koko kansan asia ja puolustusvoimat tarvitsevat laajan kansallisen tuen. 

Euroopan Unionille ei tule tavoitella omaa armeijaa. Se olisi kallis ja tehoton – EU-maista 21 kuuluu sotilasliitto Natoon. Unionin mailla on kuitenkin järkevää sotilaallista yhteistyötä niin kriisinhallinnassa kuin puolustusvälineiden kauppaa ja kehitystä koordinoivan Euroopan puolustusviraston puitteissa.  

Jos Lissabonin sopimus tulee hyväksyttyä, se tuo periaatteessa uusia oikeudellisia velvoitteita suhteessa valtioiden keskinäiseen avunantoon: ”Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan 51 artiklan mukaisesti. Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.”  

Avunantolausekkeen merkitys jää kuitenkin epäselväksi. Se ei merkitse sitovien sotilaallisten turvatakuiden luomista. Avunantolausekkeen täytäntöönpanosta ei ole Lissabonin sopimuksessa päätöksentekomekanismeja. Turvatakuu astuisi voimaan vasta, jos kaikki maat päättävät siitä Eurooppa-neuvostossa yksimielisesti. Avunanto voisi lisäksi olla joko sotilaallista tai aineellista. EU:lle ei myöskään perusteta sotilaallisia järjestelmiä velvoitteen täytäntöönpanoa varten. EU:n vuonna 2007 perustetut nopean toiminnan kriisinhallintajoukot voivat toimia vain EU:n ulkopuolisilla alueilla ja niiden toiminta vaatii yksimielisen päätöksen. Niitä ei siis voisi käyttää yksittäisen EU maan puolustamiseen.  

Inhimillisiä uhrauksia vaativa puolustaminen on aina raskas ratkaisu. Se edellyttää syvää motivaatiota – rakkautta siihen maahan ja niihin ihmisiin, joita puolustetaan. Euroopan Unioniin ei isänmaan rakkauden kaltaista tunnesuhdetta liity. Siksi puolustus toimii edelleen parhaiten kansallisena ratkaisuna. Silti naapurimaiden solidaarisuutta tarvitaan.

Itämeren suojelu ja kaasuputki

03.06.2009 22:40

Venäjän pääministeri Vladimir Putin nosti vierailullaan esiin Suomenlahteen suunnitellun maakaasuputkin. Suomalaisten puolesta hän julisti, ettei hän näe yhtäkään syytä, miksi putkea ei voisi rakentaa. Näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole. Ympäristövaikutusten arviointi on edelleen kesken. Itämeren pohjassa on sedimenttejä ja myrkkyjä, jotka voivat nousta esiin putken asennusvaiheessa. Jo entuudestaan katastrofaalisessa kunnossa olevaa Itämerta ei saisi riskeerata. Toivon, että ympäristövaikutusten arviointi rohjettaisiin tehdä objektiivisesti, ilman suuren itänaapurin aiheuttamaa poliittista painetta. Koska ongelmana Suomen kannalta on Itämerelle mahdollisesti aiheutuva uhka, tässä yhteydessä olisi viisasta nostaa koko Itämeren suojelu agendalle. Uutisvälähdyksistä ei käynyt ilmi, ottiko pääministeri Vanhanen lainkaan tätä esiin. Venäjä on Itämeren rantavaltioista ainoa EU:iin kuulumaton. Itämeren pelastaminen vaatii jämäkkää säätelyä ja tehokkaita toimia koko valuma-alueella. Suomen hallituksen tulee kytkeä neuvottelupöydälle kaasuputken rinnalle selkeä ja velvoittava sopimus Itämeren kuormituksen vähentämiseksi.

Nollatoleranssi nuorisotyöttömyyteen

02.06.2009 13:41

Tänään eduskunta käy keskustelua nuorisotyöttömyydestä opposition tekemän välikysymyksen pohjalta. Nuorisotyöttömyys on kasvanut 53 prosenttia vuoden takaisista lukemista. Lounais-Suomessa kasvu on ollut 70 prosenttia, Uudellamaalla 83 prosenttia. Viimeisten tilastojen mukaan 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste on jo 21,6 prosenttia. Nuorista miehistä tällä hetkellä työttömänä on joka neljäs. 

Nuorisotyöttömyys on erityisen huolestuttavaa ajatellen väestön ikärakenteen murrosta. Tarvitsemme jatkossa jokaisen kynnelle kykenevän työpanoksen! Jos nuori ei pääse työelämään, hän helposti syrjäytyy muutenkin yhteiskunnasta. Kuvaan astuvat usein päihde- ja mielenterveysongelmat. Siksi nuorisotyöttömyyteen tulee suhtautua nollatoleranssin periaatteella.

Aurinkomme ylösnousi

01.06.2009 20:37

Viikonvaihde ja tämä päivä oli täynnä ohjelmaa, siksi raskaskin, mutta ihana. Saaran lauantaiset ylioppilasjuhlat kruunasi auringon hehku ja runsas vierasjoukko. Iloitsimme Saaran hyvästä todistuksesta ja kolmesta stipendistä: luokkastipendin lisäksi äidinkielen ja matematiikan laudaturit toivat tunnustusta.

Kävin illan suussa ennakkoäänestämässä. Tänään julkaistu Maaseudun tulevaisuuden gallup vahvistaa tilanteen jännittävyyden: kristillisdemokraattien paikka on aivan rajoilla. Jokainen ääni ratkaisee. Siksi kehotan äänestämään ja pohtimaan, millä tavoin voisit viedä viestiä muillekin äänestäjille. Kukaan kristillisdemokraattien tukija ei saisi jäädä nyt nukkumaan!

Lauantain suruviesti työtoverini Susanna Haapojan kuolemasta järkytti. Susanna on ollut mielessäni tuon tuostakin – vielä perjantaina hän iloisesti hymyili ja jutteli ja nyt on lopullisesti pois keskuudestamme. Muutama viikko sitten hän istui vierelläni eduskunnan raamatturyhmässä – oli ilo keskustella hänen kanssaan syvemmistäkin asioista kuin ainoastaan päivän politiikasta. Huomenna eduskunta viettää suruhetken Susannan muistoksi. Susannan paikka on tyhjä ja pöydällä kukkia - voi, miten pahalta se tuntuu! Tämän elämän loppu voi tulla niin yllättäen, ennalta aavistamatta. Susannaa ajatellessani mielessäni on soinut sama kesäinen Jeesuksen ylösnousemuksesta kertova virsi, jonka Saara valitsi yhteislauluksi juhlaohjelmaamme.

1.
Aurinkomme ylösnousi,
paistaa voittovuorella.
Lämmin valo sieltä loistaa,
surut, murheet hajottaa.
Kokoon tulkaa, taivaan linnut,
suvi-ilmaan puhtaaseen.
Visertäkää, pienet leivot,
viinipuussa tuoreessa.

2.
Kylmä talvi pois on mennyt,
myrskysää on lakannut,
lumipilvet hajotetut,
kylmä sumu selvinnyt.
Lehti puhkeaa jo puihin,
valkoruusut aukeilee.
Lounatuuli hiljaisena
Eedomista puhaltaa.

3.
Kesälinnut taivaan alla
iloisina lentävät.
Sulaneella sydämellä
laulaa toukomettiset.
Elämä ja autuus loistaa
Herran seurakunnassa.
Aurinko on ristin päällä
valkea ja punainen.

4.
Armon Henki täyttää mielet
murheelliset ilolla.
Rauhan tyven, puhdas ilma
Jeesuksesta virtailee.
Epäilysten alta nousee
köyhä sielu kiittämään.
Ikävöitsen täältä päästä
kotimaahan ikuiseen.

RSS-Feed RSS-Syöte